Početak Gradske vesti Zgrada u centru Novog Sada propada čekajući restituciju

Zgrada u centru Novog Sada propada čekajući restituciju

39
0

Kako piše „Dnevnik“, zbog dugogodišnjeg neodržavanja, objekat je oštećen i zapušten, krov je srušen, a dešavalo se i da su delovi fasade padali na trotoar. Firma „Ipon-gradnja“ 2001. godine kupila je tri stana u toj zgradi dok poslovni prostor u prizemlju, u kojem je nekad bila fotokopirnica, pripada Gradu. 
 
Kako kažu u ovoj firmi, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, zgrada je zapuštena, ali još nije srušena, a u toku je i postupak restitucije.
 
„Dok smo se mi uknjižili, pokrenuta je restitucija, tako da sad čekamo da se to završi da bismo znali sa kim bi trebalo da razgovaramo“, poručuju u „Ipon-gradnji“ i dodaju da postoje naznake da će se to uskoro i dogoditi.
 
Građevinska inspekcija naložila je da se oko cele zgrade postavi zaštitna skela, kao i mreža, koja se već izvesno vreme jedva nazire.
 
Inače, ova zgrada je deo ambijentalne celine koja je izgrađena u prvoj polovini 20. veka, a u čijem je prizemlju nekada bila fotokopirnica.
 
Planom detaljne regulacije u zoni u kojoj se zgrada nalazi predviđen je opštegradski centar za delatnosti poslovanja, trgovine, usluga. Planira se i rušenje objekta na adresi Miroslava Antića 9 i tu je dozvoljena izgradnja trospratnice sa potkrovljem.
 
Izvor: Portal 021