Žiri NIN-ove nagrade uvrstio 17 naslova i autora u uži izbor, među njima i roman prvenac Siniše Tucića

knjige greju

Roman prvenac novosadskog pisca Siniše Tucića „Popino prase“, našao se u užem izboru za ovogodišnju NIN-ovu nagradu, uz romane Vladimira Kopicla, Nebojše Milenkovića i Lasla Blaškovića.

Žiri NIN-ove nagrade, koji čine Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević, odabrao je 17 naslova koji su uvršteni u uži izbor za prestižnu književnu nagradu.

Među piscima čiji su romani uvršteni u NIN-ovu nagradu nalaze se i Vladimir Kopicl, Siniša Tucić, Nebojša Milenković, Laslo Blašković, Milena Marković, Srđan V. Tešin, David Albahari, Elvedin Nezirović…
NIN-ova nagrada će biti glavna tema diskusija nakon što sledećeg četvrtka saznamo imena finalista, a 24. januara, oko podneva, ime 68. laureata.
U uži uvršten je roman prvenac Siniše Tucića „Popino prase“ (Zenit). Radnja romana dešava se u Novom Sadu, a stanovnici Novog naselja lako će prepoznati svoj deo grada. Sve se odvija početkom devedesetih, a glavni junak je sam pisac, tada trinaestogodišnjak, koji u jednom momentu proguta travku – popino prase.
Popino prase neznanim putevima zaluta u njegovom telu i osudi ga na bolničko lečenje. Najpre se očajnički bori za sopstveno preživljavanje, a kada konačno nakon nekoliko meseci u tome i uspe, ostaje zatečen promenama koje su se desile u njegovom okruženju. Ispričano iz prvog lica, nevino viđenje deteta, svedoči o nerazumnim promenama u životima i ponašanjima njemu nepoznatih i bliskih ljudi. Poput Grasovog Oskara iz Limenog doboša, Siniša ne daje sudove, on je samo svedok navodi se na sajtu NIN-a.
Žiri je uvrstio u uži izbor i roman „Savršen antitalenat za sreću“ (Akademska knjiga) Nebojše Milenkovića, novosadskog istoričara umetnosti, aktiviste i pisca.
-Smeštajući radnju u period od početka opsade Sarajeva do dana u kom je ubijen premijer Zoran Đinđić, Milenković piše o malom čoveku koji se, mimo svoje volje, našao u epicentru istorijskih lomova. Skupa sa akterima, ravnopravan junak ove knjige je i jezik kojim je pisana — saglasno Nabokovljevoj tezi da najbolji siže literature svakog pravog pisca predstavlja sam stilreči su kojima se opisuje ovaj roman.
Vladimir Kopicl prošle godine preveo je poslednju zbirku pesama Lenarda Koena „Plamen“ na srpski jezik, ali je objavio i roman „Španska čizma“ (Laguna), koji počinje konstatacijom: „Vudstok je prošao bez mene, ali neće i život“.
Vladimir Kopicl, jezički akrobata u oblaku opijata, narezao je na mikročip jedan junački roman-ekskurziju o silasku u Zelenu Zajednicu, o ratovanju kompota i komposta, o hipi komuni nad kojom lebde oblaci očekivanja iz kojih nikad neće pasti kiša razočaranja. Posle ostavinske rasprave o nasleđu istorije bitnika i hipika, ovom romanu pripala je magična krpa sećanja, iz koje vrcaju radost, duhovitost i blagostpiše kritičarka Vladislava Gordić Petković.
Još jedan roman koji je u snažnoj vezi sa Novim Sadom jeste onaj koji je napisao Laslo Blašković – „Carinska ulica u Novom Sadu“ (Arhipelag). Kako se navodi, reč je o romanu po slikama i ulicama Novog Sada, neobična moderna hronika grada od tridesetih godina 20. veka do naših dana.
-Ulica Patrijarha Čarnojevića u Novom Sadu jednosmerna je i kratka kao smrt. Novi Sad je, uostalom, pun kratkih, a beskrajnih ulica. U jednoj takvoj, dakle, nikakvoj, živeo sam, braćo, i ja. Mogao sam, doduše, apostrofirati i sestre, ali imao sam samo jednu, nečujnu, a braće je bilo da ne poveruješ prve su rečenice romana ovog Novosađanina.
Među onima koji su uvršteni u uži izbor su još i:
Srđan V. Tešin – Mokrinske hronike
Boško Tomašević – Predeo kroz koji se probijam
Branko Ćurčić – Iz mraka
Milena Marković – Deca
Milica Vučković – Smrtni ishod atletskih povreda
David Albahari – Pogovor
Ilija Đurović – Sampas
Elvedin Nezirović – Ono o čemu se ne može govoriti
Milica Sniva – Simptomi
Nenad Racković – Sluz i luč
Bojan Babić – Kako se jede nar
Nina Savčić – U lancima
Aleksandar Novačić – Ko je ubio Gogolja?
Novi Sad, 12. januar 2022. godine