Zobenica ponovo izabran za potpredsednika Skupštine evropskih regija

Glasovima predstavnika više od stotinu evropskih regiona, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica ponovo je izabran za potpredsednika Skupštine evropskih regija (AER), najuticajnije regionalne mreže u Evropi.

Na Generalnoj skupštini AER-a, koja se održava u gradu Larnaka na Kipru, Zobenica je po drugi put uzastopno dobio jednoglasno poverenje evropskih regionalnih partnera, a funkciju potpredsednika AER-a zaduženog za međuregionalnu diplomatiju i saradnju obaljaće u dvogodišnjem mandatu.

Zajedno za Zobenicom, za potpredsednike su izabrani i predstavnici regiona iz Austrije, Švedske, Belgije, Velike Britanije, Španije i Italije.

Predstavnici AER-a odlučili su da predsednik ove uticajne organizacije ostane dosadašnji predsednik Magnus Berntson iz Švedske, a izabrani su i čelnici svih radnih i političkih tela, koji će ubuduće rukovoditi aktivnostima i strategijama ove mreže.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji učestvuje u radu Generalne skupštine AER-a, istakao je da je reizbor potpredsednika Zobenice za potpredsednika ove organizacije, velika čast za AP Vojvodinu i priznanje za višegodišnji predan i aktivan angažman naše pokrajine u ovoj velikoj porodici evropskih regiona.

“Činjenica da je potpredsednik Zobenica ponovo izabran na ovu značajnu funkciju, kao jedini predstavnik zemlje koja nije članica EU, veliko je priznanje njegovom ličnom dosadašnjem uspešnom angažmanu, ali i pokazatelj da AP Vojvodina nastoji i uspeva da se u Skupštini evropskih regija nametne kao jedna od najaktivnijih i najuspešnijih članica”, naglasio je Pastor i podsetio na to da je, u saradnji sa AER-om, AP Vojvodina samo u prošloj godini bila domaćin Jesenjeg prolećnog zasedanja i Regionalnog biznis foruma, kao i da će početkom jula ponovo biti domaćin Letnje akademije AER-a, sa više od 100 mladih učesnika iz čitave Evrope.

Izvor: RTV